A fi sau a nu fi …

Misogin …

E o întrebare cam stresantă în ultimul timp.

Zilele trecute am vorbit cu cineva care nu mă știe de glumeț și i-am băgat o replică de genul „vei folosi acel neuron și iți va plăcea” și am iscat un ditai scandalul 😉 era în stare sa bage mâna prin monitor și să mă strângă de gât. Eu voiam să mă dau mare și deștept și că voi vorbi numai lucruri cu tâlc și a ieșit altceva.

După ”discuția” aia aprinsă am început să mă gândesc la faptul că am totuși o atitudine puțin cam misogină și să pun cap la cap diverse chestii din viața mea care fac acest articol.

Știu sigur că Alina îmi face cam des scandal că mă leg de femei aiurea în trafic, în filme și oriunde prind ocazia, dar nu băgam în seamă comentariile ei… pentru că eu consideram că e o glumă gustată de toată lumea din jur, iar persoanele de față se exclud 😉

Acu câteva zile am trăit un moment care mi s-a părut extraordinar de distractiv, dar după ce am povestit Alinei, mi-a dispărut zâmbetul:

Ajung în parcare după ce l-am luat pe Mihai de la școală. Observ un loc liber pentru 2 mașini și dau să parchez. Din direcția opusă apare o alta mașină, un Logan alb, nou. Mă gândesc că sigur va dori să parcheze lângă mine (știam din vedere șoferul și preferința de a parca în zona respectivă), așa că mă mișc repede și las mai mult loc pentru cealaltă mașină. Termin de parcat, îl dau pe Mihai jos din mașină, îl atenționez să se ferească de mașină și să mă aștepte să iau bagajele. Cealaltă mașină începe să facă manevrele de parcare, Mihai la vreo 7 metri stă și privește. Mașina merge încet, o încercare – nu reușește corect. Dă în fața, dă în spate, tot nu reușește. Mai dă de câteva ori față – spate când eu lăsasem loc să deschizi portierele larg la ambele mașini… Termin de luat bagajele, închid mașina, mă îndrept spre Mihai să mergem împreună spre bloc. Mihai era încă înmărmurit uitându-se la mașina albă… reușise să parcheze și șoferul cobora din mașină… la care Mihai replică: „Aaa… e o femeie…” Se întoarce și pornim spre bloc…
La începutul lunii trecute am stat mai mult de vorbă cu un coleg, ce este uneori șoferul unei doamne mai în vârstă, care mi-a povestit următoarele (citat adaptat, memoria mea e de inginer 😉 ):
Am fost certat într-o zi de Doamna… cică prea comentez în trafic despre șoferițe. Nu am stat pe gânduri și i-am propus un experiment – să analizăm fazele proaste din trafic și să spun dacă e șoferiță sau șofer. A fost deacord. Ajungem la o trecere de pietoni. Mașina din față mergea aproape pe ambele benzi, abia a reușit să oprească să dea prioritate. Depășesc peste linia continuă ca să verificăm șoferul… O femeie. Doamna nu zice nimic. Mai mergem un pic și i-ar ne intersectăm cu o mașină ce părea să nu știe unde vrea să meargă, nici pe unde exact, că doar o bandă e pt fiecare… Iar o femeie. Și toată ziua am găsit momente în care să fie o femei ce nu conducea corect… La final, când am dus-o pe Doamnă acasă am intrebat: Acum credeți că vorbesc aiurea? Răspuns: Nu ! Ai avut dreptate! Conducem aiurea… 
Îmi aduc aminte de momentele și glumele de la serviciul anterior:
– Ce proastă sunt !! (și iși trage una în cap…) Eu: – Nu mai lovi capul ca o să izbești neuronul și chiar că vei fi….
Eu: – Ce faci? Ea: – Mă doare capul! Eu: – Mai lasă neuronul să se odihnească și hai la o țigară! 
Eu: – Lasă că e bine să fii graviduță! Acum ai 2 neuroni!
După ce m-a chemat la o problemă de serviciu ffff simplă, cu rezolvare clară, îi spun: Hai să îți antrenezi neuronul mai mult că nu îți dau răspunsul… Și parcă atunci îi transferam rezolvarea că își dădea seama unde greșea
Și niciuna nu se supăra, nu mă alunga, toate îmi dădeau dreptate… 
Oare unde e adevărul?
Suntem misogini sau nu?
Sunt multe domenii unde ele nu se descurcă, mai ales unde îți trebuiesc unele aptitudini fizice și de orientare în spațiu, dar totuși se descurcă foarte bine cu bebelușii și cu organizarea casei. Sunt și excepții în care sunt piloți foarte buni, cercetători recunoscuți… am lucrat cu niște femei și pe șantier și se descurcau și la coordonarea echipelor de muncitori mai bine ca mulți alți ingineri sau mișcau macaraua la centimetru… Deci se poate… 
O concluzie personală este ca nu vor să se implice și să depună efortul de a face orice… le place (sau se complac) să fie crezute neajutorate și prostuțe (sunt totuși cazuri de prostie pură – multe „asistente”) …
ps: în http://dexonline.ro se specifică MISOGÍN, -Ă, misogini, -e, s. m.adj. (Livr.1. S. m.adj. (Bărbat) care urăște femeile. 2. Adj. Care manifestă, exprimă ură față de femei. [Var.misoghín, -ă s. m.adj.] – Din fr. misogyne, germ. Misogyn. Așa că s-ar putea să nu fiu misogin, ci altceva….

6 comentarii la „A fi sau a nu fi …”

  1. Dragul meu:))) clar nu esti misogin ca daca ai fi nu ai fi insurat :))) iar concluzia ca femeiLE (ma rog, unele..) se complac/sau mai rau le place sa fie crezute neajutorate sau prostute , este total eronata. Tocmai acea femeie care pare neajutorata ..nu e! sau pare prostuta , e bine nu e!! (exceptand cazul celor slabe de inger caz ce poate fi valabil atat pt barbat cat si pt femeie). De fapt femeile ce pozeaza asa sunt chiar foarte inteligente:) atat de inteligente incat se gaseste tot timpul un barbat (credul , prostut, nepregatit in ale vietii, sau prea plin de sine, etc…) care sa aibe grija de ele sa le ajute, sa le cumpere tot felul de lucruri, etc…. gen: un bou si o belea..:))))))))))))))).
    Sper ca ti a dat Alina o sapuneala buna pt faptul ca Mihai a ajuns la concluzia aia atat de amuzanta..tare as fi vrut sa fiu acolo.
    In ceea ce priveste condusul…nu inteleg nici eu… ma consider o femeie capabila sa ma descurc singura fara sa bat din gene la vreun barbat sau sa plang cu lacrimi de crocodil, DAR ,,,la volan….incurc stanga cu dreapta…..dovada ca nici nu l am luat….banuiesc ca nu ne simtim in largul nostru in ceea ce priveste masinariile astea care va ung voua orgoliul atat de mult (cand sunteti la volan e ca si cum ati fi niste baietei cu jucaria preferata, va simtiti puternici ..de aici si toate nenorocirile din cauza vitezei,,,). Noua nu ne trebuie o masinarie sa ne faca sa ne simtim mai puternice pt simplu fapt ca suntem, si nu stau acum sa dau exemple.
    Si barbata miu e ca tine, dar nu il consider misogin ci ….usor imatur si cam plin de sine..asa cum sunt in general barbatii:))))))) hihi!!!!

Comentează ceva, mai învăț ceva